Van de Wortel en de Kroon, Geesteren…..

Ja de tip van de sluier……. We nemen je mee, niet naar tandartspraktijk U-Dental, mocht dat gelijk in het hoofd opduiken m.b.t. de wortel en de kroon, maar naar een meer verstilde locatie, stuk pijnlozer en minder stressvol. Het hart van Geesteren ( GLD ) klein dorpje in de achterhoek, zo’n beetje gesitueerd tussen Respelhoek en Nederbiel. Ooh nog geen idee…? Gewoon van Diepenheim naar Borculo en dan het gaspedaal niet te hard intrappen, kom je er ook.
Begin van het jaar zijn we gevraagd door KunstWerkt uit Gelderland om aan te schuiven aan de stamtafel in cafe Baan in Geesteren om kennis te maken met een aantal ondernemers uit Geesteren e.o., de Gemeente Berkelland en Erna aan de Stegge van KunstWerkt. Ja graag, ben dol op slappe koffie en sterke verhalen dus benieuwd…
Dat van die slappe koffie viel reuze mee, maar wel een stevig verhaal en ook een mooie vraag, of zoals het door-geprofessionaliseerd genoemd mag worden een stevige opgave.  Want waar gaat het over…?

Of zoals Kunswertkt het beschreven heeft,

De ondernemers van Geesteren willen zich samen profileren met de aanwezige kwaliteiten. In de krachtterm OER (= Oorspronkelijk, Eerlijk, Regionaal) vatten ze de intenties samen waarmee ze de plaatselijke economie een boost willen geven. Er zijn opmerkelijk veel ondernemers die verbonden zijn met agro en food. Denk aan de zuivelboerderij, de wijnhoeve, de hertenboerderij, de melktap, boerengolf, de boemenbinderij en de zorgboerderij. De combinatie met de nodige campings, B&B’s en vakantieappartementen maakt duidelijk dat ‘gastronomie’ en ‘gastvrijheid’ hier verbindende thema’s zijn.
Het idee is om met een creatieve ingreep in de buitenruimte te verwijzen naar deze actieve en dynamische bedrijvigheid van de dorpskern Geesteren. Het liefst ziet men een aansprekend object of een spraakmakende ingreep op een strategisch uitgekiende plek, die als informatie- en vertrekpunt voor fiets- en wandelroutes gaat fungeren.
Er is behoefte aan een ruimtelijke ‘verrassing’ die aanzet tot ontmoeting, trots en verbondenheid en waarmee Geesteren van zich doet spreken. KunstWerkt

En dat was dus in februari. Tijd genoeg om met een goed voorstel te komen toch….? Maar ja zoals dat gaat, de een gaat dwars door Amerika , de ander moet nog een hotel verbouwen, er komt nog wat tussendoor en etc. en voor je het weet is het september en moeten we shinen. Ja dat was dus afgelopen woensdag en zaten we dus weer bij elkaar aan tafel in cafe Baan. Bon gelijk maar met de buttocks bare en hebben we een voorstel gedaan voor het plaatsen van een kunstwerk in het hart van Geesteren en een aanpassing van hetzelfde hart naar een shared-space omgeving. En hoe ziet dat er dan uit….?
Wat we gaan doen is de boel op z’n kop zetten, letterlijk dus. We gaan op het plein een  boom op z’n kop zetten en dat betekend dat de kroon onder de grond zit en de wortels boven de grond staan. Van het wortelstelsel gaan we een tafelblad samenstellen van zo’n 10/12 m² waar je ook daadwerkelijk aan kunt zitten en deze staat op een onderstam die leidt naar de kroon onder het plein. Op het tafelblad zelf, dus op de wortels groeit een nieuwe loot, een jonge boom. Beetje zoals een berk in de lente, jong, pril, transparant. Hoe precies de vorm gaat worden gaan we de komende maanden bepalen, zijn we nog niet over uit….. nou ja en zo nog wat zaken dus….

En waren ze een beetje blij daar in de Geesteren. Dacht het wel, want we mogen doorontwikkelen en gaan het voorlopig voorstel nu verder uitwerken naar een definitief ontwerp en op zoek naar een landschapsarchitect/ stedenbouwkundige voor invulling van het shared-space verhaal. Mooie opdracht en we houden je op de hoogte…..

No Comments

Leave a Reply