‘Septembergras’
Juist…… ‘ Septembergras’ Vlak voordat er gemaaid wordt op Landgoed Akerendam in Beverwijk, hebben Jaap Velserboer en Truus Zonneveld nog even de hele context van dit 17e eeuwse landgoed een draai gegeven. Buitententoonstelling ‘ Septembergras’ schudt het grasveld even flink door elkaar. Gelijk bij de ingang worden we al bergroet met de zin ‘ …licht dat alles verheldert, maar niets verklaart’ een dichtregel van Hans Tentije in een lichtwerk van Rik Hermans, daar kunnen we alvast mee beginnen.
Maar daarna worden we gelijke om de oren geslagen met een kunstwerk van van Fransje Killaars, hier komt de zon op over het septembergras, wat een toepasselijke en heerlijk onbescheiden ingreep. Lopen we langs het landhuis zien we stapel liggende hoofden die gelijk de tekst oproept ‘ Al die wille kaap’ren varen, Jan, Piet, Joris en Corneel, zij hadden baarden etc. toepasselijk voor dit 17e eeuwse landgoed van de familie Bicker.
Lopen we verder dan komen we op het kruispunt en staat daar het glanzende Vanitas object zo weggerold uit een schilderachtig stilleven ‘ Blossom’ van Paul en mij, het is allemaal ijdelheid tenslotte.
Verderop een mooi nisje in het groen met de meermin van Esther Bruggink, met de longen achterop de rug en tussen het groen de Hi-Tech RVS zwammen van Tanja Smeets. Langs de vijver ook nog even de prachtige liindes bewonderen en de wulpse doorkijkjes van Suzanne Drummen. Nou ja voor de verwende kijker zowiezo een flinke aanrader…

No Comments

Leave a Reply