Met Burgers Zoo op Safari ( 8 )

lassenVervolg van de nieuwsbrief van Burgers Zoo over de voortgang van het kunstwerk voor de entree van het dierenpark .

Omdat je tijdens het gieten niet ziet wat er precies in de gietmal gebeurd , maakt dit het ook zo spannend! Natuurlijk werken de mannen van Kemner met al hun kunde, kennis en vaardigheid naar het gietproces toe, maar het moment van de waarheid is toch wanneer het nieuwe gietsel uit de mal bevrijd wordt. Dat is als het breken van een gekookt eitje: je moet de mal kapot slaan.

En dan? Alle gietonderdelen worden schoongemaakt, gietkanalen weggeslepen, resten gips of zand weggestraald en gietrafels en foutjes bijgewerkt. Dan kan het opbouwen van het beeld beginnen. Dat is intensief passen en meten om alles op de goeie manier op de juiste plek te krijgen, want alleen in een ideale wereld past alles meteen.

Alles wordt aan elkaar gelast. Het lassen gebeurd met hetzelfde materiaal als waarmee gegoten is.  Dat zijn toch heel wat meters  laswerk en dan wordt alles echt één geheel, in vorm en materiaal. Langzaam komt het beeld,  dat met het kleimodel begon,  in het definitieve materiaal te voorschijn. In de volgende fase komt het echt op de afwerking aan; de laatste gaatjes worden dichtgelast en de  lasnaden krijgen de textuur van het beeld, er wordt gepatineerd, de was wordt uitgepoetst. En uiteindelijk is daar een beeld dat klaar is voor de plek waar het hoort!

 

 

No Comments

Leave a Reply