Met Burgers Zoo op Safari ( 4 )

IMG_7463Vervolg van de nieuwsbrief van Burgers Zoo over de voortgang van het kunstwerk voor de entree van het dierenpark .

Tijd voor het echte werk! Om beelden te kunnen gieten moet er van alle beeldfiguren een afzonderlijk model gemaakt worden op ware grootte! Met karton en vooral tientallen bussen PUR-schuim worden eerst de contouren en vormen in de juiste verhouding aangebracht en vormgegeven. Het fijne modelleren gebeurt in de kleilaag die daar nog weer over heen gaat. Alles wordt tot in de details geboetseerd. Er gaat bijna 1000 kilo klei door de handen van Albert en Paul.

Zodra één van de beeldfiguren volledig is uitgewerkt, is er iedere keer de toetsing met het team van Burgers Zoo! De rest van het jaar 2012 vult zich op die manier met momenten waarin telkens meer en meer van het uiteindelijke beeld tot leven komt.

Elk beeldonderdeel is monumentaal en zwaar van de klei en natuurlijk nog kwetsbaar. Om de mallen voor het echte gieten te kunnen maken doet de gieterij Kemner dat dan ook ter plekke in het atelier van de SpaceCowboy’s.  Grote beelden kunnen alleen in onderdelen gegoten worden. Daarom wordt ook de mal op het model al in onderdelen gemaakt.  Een speciaal gipssoort wordt in een dikke laag, vaak meer dan 10 cm, op de klei aangebracht. De gips is fijn genoeg om alle details af te vormen. Sommige maldelen zijn zo zwaar dat er een takel aan te pas moet komen. Na het uit elkaar halen is er alleen de mal; van het kleimodel blijft weinig over.

No Comments

Leave a Reply