2016 TreeDogHouse

Studio werk voor TreeDoghouse Landsherenkwartier, Deventer

Gebruik en functie

 Dit beeldvoorstel is opgebouwd uit drie beeldelementen, die door de wijze van arrangeren een geheel worden. Bij elkaar toont het zich als een toneel enscenering.  Een speelse opmaat vanuit het verleden om te komen tot een nieuw actueel verhaal. Het boerderijtje als een gestileerd decor met de gebeeldhouwde hond en de boom als stille zwijgende acteurs. De echte levende acteurs zijn de bewoners uit de buurt. Zodra zij in het dagelijks gebruik dit podium betreden, wordt dit stilleven gevuld met levendigheid. De Kartuut vraagt daarom en deze setting nodigt daar toe uit. Dan ontstaan er nieuwe verhalen en nieuwe geschiedenis. Geschiedenis staat nooit stil en deze setting is een aanleiding om dat op deze plek en in deze buurt te verankeren.

Door de centrale ligging en de zichtbaarheid van alles wat er zich op de heuvel afspeelt, is er als vanzelfsprekend een grote attentiewaarde. Bovendien is er in de routing een directe verbinding met het buurtcentrum ‘De Elegast ’.  wij denken dan ook dat er voor het buurtcentrum mogelijkheden liggen om in het gebruik te faciliteren. In de ‘Kartuut’, het jongerencentrum uit de jaren 70, betraden Cuby & The Blizzards en Herman Brood het podium. Wellicht is er voor de Kartuut opnieuw een podiumfunctie weggelegd. Daarmee kan het ook een instrument worden voor sociale processen in de buurt!

Materiaal

Wij hebben in uitvoering voor eikenhout gekozen, niet alleen vanwege de uitstraling ( robuust, authentiek, buitengebied, historisch, boers), maar ook omdat dit materiaal geschikt is voor buiten. We willen het eiken onbehandeld laten. Onder deze omstandigheden waarin het hout goed geventileerd verwerkt is, gaat het lang mee. Bovendien is dit materiaal standaard verkrijgbaar en is de verwerking hier dusdanig, dat onderdelen in regulier onderhoud zo nodig goed vervangbaar zijn.Het framewerk waar de planken op bevestigd worden is van gemenied staal, waardoor we een grote mate van sterkte en stijfheid kunnen verkrijgen. De hondensculptuur kan voor een sterke bevestiging dan ook rechtstreeks, onbereikbaar, op het staal verankert worden.  Op verschillende punten maken we vanuit dit stalen frame een verankering met de ondergrond. Dat doen we op een manier zodat er geen grondcontact is met de houten planken.

Al het eikenhout blijft onbehandeld en zal dus na verloop van tijd vergrijzen, dat verandert niets aan de kwaliteit van het hout.  Er kan echter door weersinvloeden ook andere vervuilde aanslag ontstaan. Die wil je vooral op de zitelementen het liefst niet hebben. Het verdient daarom aanbeveling om met de buurt een ouderwetse voorjaarsschoonmaak ( water, zeep en borstelen) te organiseren en zo het gebruiksseizoen voor deze ‘buiten huiskamer’ weer in te luiden.

Dit ontwerp en deze uitvoering is er voor gemaakt om door bewoners intensief gebruikt te worden. In onze ogen is het punt van risicovolle opklimbaarheid ondervangen door geen directe klimaanleidingen te creëren. We gebruiken vooral strikt gesloten volumes en de ruimte tussen de planken is te klein om hier enige grip of houvast aan te hebben. De lagere zitgedeelten zijn er juist voor om te gebruiken.