2017 In God we trust

2017 Studiowerk voor ‘In God we Trust’ 

Voor ons beeldvoorstel zijn wij op zoek gegaan naar mythologische figuren als inspiratiebron. PAN, de godheid uit de Griekse mythologie is zo’n figuur, zo’n vorm. PAN is de god van het woud en het dierlijk instinct en daarnaast wordt hij gezien als de personificatie van de natuur. [als voorvoegsel PAN… = alles ] Wat ons fascineert in de beeldvorming van de figuur PAN is ook de mooie hybride vorm van mens en dier. Het verkennen van dat spanningsveld tussen tegenstellingen en die vervolgens in een beeld bij elkaar brengen; daarin herkennen wij ook ons eigen werk.

In ons beeld voor de IJsselbiennale streven we naar zo’n hybride–wezen. We werken daarin naar een dynamisch spanningsveld tussen de tegenstellingen als dreigend-lieflijk, beheerst-ongebreideld, sterk-kwetsbaar, broos-krachtig, mens naast dier en plant, jong naast oud. Oude mythologie in een nieuwe vorm, een oude ziel in een jong lichaam.

Jong Lijf Oude Ziel

 In ons beeld refereren we aan de natuur als oerkracht; iets wat er altijd al was, altijd zal zijn. Deze Oude Ziel krijgt vorm in een Jong Lijf, maar dan ook letterlijk een jong lichaam. Voor ‘onze PAN’ gebruiken wij als model een jongetje van een jaar of tien; tenger en fragiel, onschuldig en authentiek, maar ook vol belofte, veerkrachtig en in potentie sterk en weerbarstig. Alles in aanleg zichtbaar, maar nog niet tot volle wasdom gekomen.

Jongetje, jong, jeugd. Dit refereert natuurlijk aan de toekomst, maar brengt tegelijk ook onze eigen jeugd in herinnering. De tijd dat we aan de rand van een weiland op een hekje konden zitten staren in de verte, in de zon met een grasspriet in de mond een beetje weg zitten dromen. We willen ‘onze PAN’ dan ook boven op het nieuwe gemaalhuisje plaatsen. Zittend op de rand en uitkijkend over het landschap. Hij zit daar heel ontspannen en vanzelfsprekend. De uitdrukking in lichaamstaal is afwachtend, beschouwend en wellicht een beetje weemoedig. Maar vooral zit hij daar te wachten op de kans dat ie z’n gang kan gaan; als een zaadje dat bij een eerste regenbui ontspruit, als een roofdier in verwachtingsvolle spanning vlak voor het z’n prooi bespringt.