2010 Visman

Visman

‘Visman’ is een uniek kunstwerk dat is verrezen op het voormalig bolwerk bij het Pothoofd, het zogenaamde Prinsen bolwerk. Het kunstwerk is een bekroning  van de restauratie en herinrichting van de oude kademuur. Het bastion maakte vroeger deel uit van de verdedigingslinie van Deventer en was van groot belang voor het bewaken van de stad. Het gerenoveerde bolwerk Pothoofd vormt een geweldige entree tot de stad. Het kunstwerk Visman markeert dit punt expliciet, Visman fungeert als wachter bij de poort. Het Pothoofd met Visman is nu startpunt van de vernieuwde en verlengde Lage Wellekade en biedt bevolking, bezoekers en zeker ook de riviervaart een prachtige promenade, een aanlegpunt en moment van rust.

Dit unieke kunstwerk symboliseert Deventer en de Deventer bevolking.  ‘Visman’ verhaalt over Deventer als handelsstad, als stad aan de IJssel, als arbeidersstad, als weerbare stad en als stad die buiten haar grenzen kijkt . ‘Visman’ is onlosmakelijk verbonden met het Pothoofd; het verenigt verdedigingswerk,  overslagkade en Deventer als stad in een beeld. Nu is ‘Visman’ 3,5 meter hoog bronzen beeld dat als een juweel zal pronken tussen Pothoofd en Wilhelminabrug.

 

Deventer en  Bouwfonds Cultuurfonds

Twee en een half jaar geleden mocht Deventer de landelijke opening van Open Monumentendag organiseren.  Als dank hiervoor  kreeg de gemeente een bedrag van het Bouwfonds Cultuurfonds (vroeger cultuurfonds van de Rabovastgoedgroep)  om te besteden aan iets monumentaals. Een poortje of een bijzondere wandsteen was de verwachting, maar in Deventer dacht men daar anders over. Men vond het een goed moment voor een nieuw monument, een nieuw landmark dat het monumentale verleden van de stad zou eren. Het Bouwfonds Cultuurfonds  was zeer enthousiast en besloot dit idee financieel te steunen, directeur Fons van Meijgaarden heeft zich met name ingezet voor dit project en was ook nauw betrokken bij de voortgang. Het kunstwerk, Visman wordt nu onthuld op vrijdagavond 27 mei. Als onderdeel van een feestelijke avond waarop verschillende gemeentelijke projecten worden onthuld/opgeleverd.

 

Kunstenaars:

Het kunstenaarsduo Dedden/Keizer (spacecowboys) tekende al voor vele bijzondere sculpturen. Hun originele en eigenzinnige kijk op dagelijkse dingen maakt hun werk uniek. Soms grillig, soms lieflijk, deels fantasie en deels realiteit zijn elementen die in hun werk vaak terugkomen. Voor ‘Visman’ hebben Dedden en Keizer zich laten inspireren door de geschiedenis van de stad en vooral door deze plek op het Pothoofd.

 

 

Stichting Cultureel Erfgoed Deventer:

De Stichting Cultureel Erfgoed Deventer is opgericht in 2009 en komt voort uit het voormalig Comité Open monumentendag Deventer . Bij gemeente, bij het Comité Open monumentendag Deventer en andere partijen ontstond de behoefte aan meer ‘body’ om het Deventer erfgoed beter in de spotlights te kunnen zetten.  In 2008 ontstond de aanzet voor het idee van deze stichting voortgekomen uit de Stichting Deventer 2008, deze stichting had het monumentenjaar 2008 bijzonder succesvol afgesloten. Deze stichting was destijds verantwoordelijk voor de succesvolle organisatie van de landelijke opening van Open Monumentendag 2008. De gemeente Deventer kreeg als dank voor deze organisatie dus een bedrag van het Bouwfonds Cultuurfonds . Voorzitter Rita Bos is namens de stichting Cultureel Erfgoed Deventer zeer nauw betrokken geweest bij de ontwikkeling van Visman, vanaf  de eerste gesprekken met kunstenaars tot de contacten met de gemeente over locaties, plaatsing en de subsidieverstrekker het Bouwfonds Cultuurfonds.

 

  • Project

    2010 VisMan

  • Opdrachtgever

    Open Monumentendag Deventer

  • Afmetingen / materialisering

    Afmetingen 3.20m x 1.30m Brons