2007 Crossing the Well

2007 Crossing the Well

In de boomgaard van het landgoed staat een grote witte waterschaal van glimmend polyester. ‘Crossing the well’ heet het werk. Het is een van de in totaal twaalf kunstwerken die bij rustpunten in het Sallandse buitengebied geplaatst worden.
Uit de ovalen schaal (doorsnede drie meter) steekt de kop van een hert, alsof hij door een poel zwemt. Zijn bronzen tong krult uitnodigend uit zijn bek. Keizer draait eraan en uit kleine openingen in het gewei spuit helder drinkwater. “Wellustig en verstild”, zegt Keizer.

Landgoed Groot Zwaaftink herbergt een van de ‘Rustpunten’ in het buitengebied van Salland waar wandelaars en fietsers even kunnen uitblazen. “We hebben dit punt zelf kunnen uitkiezen”, zegt Keizer. “Als je hier het landgoed oprijdt stolt de tijd. Er is weinig verstoring op een authentieke plek als deze. Het tempo is anders. Er is stilte, je kunt onthaasten, je komt tot jezelf. Dit is een bron waar je je aan kunt laven. Daarom hebben we fysiek een bron toegevoegd.”
De hagelwitte schaal vormt een sterk contrast met het oude boerenerf. ” Het wit maakt de wei groener. Het is een soort parel in de groene ruimte. Wandelaars zien het al van een afstand staan. Het reikt naar de ruimte, je wordt er naartoe getrokken.”
De eigenaren stellen hun domein graag open voor het publiek. Ze hebben enige tijd geleden een eenvoudig rustpunt ingericht met een kleine overkapping en wat banken en een tafel. “Het Rustpunt is voor stilteliefhebbers en wat Albert en Paul nu hebben gemaakt past goed bij waar wij mee bezig zijn”, zegt Stephan Schoorlemmer.

Crossing The Well  

Wij zijn meer beeldmakers dan ontwerpers en hoewel ons voorstel zondermeer een functionele gebruikswaarde heeft, is ons werk vooral een sculpturaal element. Het verbindende gegeven met de locatie is eigenlijk in één zin samen te vatten; Hier kan iedereen zich laven aan dezelfde bron. Dat is wat ons het meest raakt in hoe wij Groot Zwaaftink ervaren, daar gaat het beeld dan ook over. Die bijzondere sfeer waar wij aan willen refereren is meer dan alleen een optelsom van allerlei elementen die op deze locatie aanwezig zijn. Het is ook de onbenoembare magie van de plek die deze beleving oproept. Voor de bezoekers van het rustpunt willen wij dat die ervaring tastbaar wordt. De monumentaliteit van het beeld komt niet alleen voort uit het volume van de schaal, het is ook de heldere evenwichtige vorm die dit oproept. Waar deze schaal ook ligt, het centreert zijn omgeving. Omdat deze vorm zo sterk is, uitgebalanceerd, ontstaat er vrijwel altijd een vanzelfsprekend focuspunt.

 • Project

  Crossing the Well

 • Afmetingen / materialisering

  Hoogte 1.00m x breedte 3.00m poleyster, brons

 • Publicatie
  Stentor
 • Opdrachtgever

  Kunstenlab, Kunst bij Rustpunten, Landgoed Groot Zwaaftink