2006 Waar het oog al is, wil de voet naar toe…..

2006 Waar het oog al is, wil de voet naar toe…….

De locatie van het beeld is op de Kasteellaan in de nabijheid van een recent aangelegde rotonde. De kasteellaan is een oude historische handels route van Wijchen naar de Romeinse garnizoenplaats Nijmegen. Wijchen is in de loop der jaren natuurlijk gegroeid. Het bijzondere van deze locatie op de kasteellaan is dat hier voelbaar sprake is van een entree naar de oude oorspronkelijke dorpskern.

Het beeld is figuratief. De figuur rust op twee sterk vergrote voeten. De voeten staan in spreidstand en worden bij de hak verenigd in een onderbeen met een sterk geprononceerde kuit. Vanaf daar is er een vloeiende overgang naar een sterk gestileerde heup , romp en hoofd.  Die vloeiende beweging eindigt op het hoofd in een naar voren gerichte kijkervorm.  Verticale lijnen en een aantal horizontale verdelen de figuur in segmenten,  maar benadrukken tegelijk de vloeiende opgaande vorm.  De huid is een diepblauwe glanzende glazuur.

De aandacht voor het beeld begint bij de voeten . Die zijn groot en van een plastisch realisme , het maakt dat de figuur stevig geworteld op de grond staat . Zouden de voeten het beeld al een lompe uitstraling geven , met het gestroomlijnde en gestileerde verloop van de rest van de figuur krijgt het beeld toch iets bevalligs .

Doordat de aandacht voor het beeld zich richt op de voeten en de kijkervorm op het hoofd, verhaalt het op die manier van de historische betekenis van deze plek. Waar nu het straatbeeld bepaalt wordt door modern verkeer, heeft eens het gewone voetvolk de kasteellaan gevormd. Waar nu het zicht belemmerd wordt door bebouwing, kon men eens aan de rand van het dorp over de velden uitkijken.

  • Project

    Waar het oog al is, wil de voet naar toe.... Wijchen

  • Afmetingen / materialisering

    Hoogte 3.50m x breedte 1.00m keramiek geglazuurd

  • Opdrachtgever

    Gemeente Wijchen, Kasteellaan