2023 Spacecowboys Studio

SPACECOWBOY’S EN DE GASFABRIEK

Deventer transformeert de komende tien jaar een aantal van haar industrieterreinen. De gemeente hanteert bestaande kwaliteiten en potenties als vertrekpunt, zowel van de gebieden zelf als de stad als geheel. “Een kleine stad metgrote kwaliteiten” en “Deventer als een authentieke, eigenwijze en vernieuwende Hanzestad in het groen aan de IJssel, waar vanuit een rijke historie de toekomst wordt vormgegeven”. Op deze manier wil Deventer zich -in de transformatiesprofileren. (uit: ontwikkelingsperspectief gemeente Deventer).

Zowel persoonlijk als beroepsmatig zijn wij, de SpaceCowboy’s, geïnteresseerd in de stedelijke ontwikkelingen in onze eigen stad en zeker die van bestaande industrieterreinen. Eén van de transformaties die onze aandacht heeft is die van de voormalige Gasfabriek. Wij, de SpaceCowboy’s, opteren voor een nieuw onderkomen van ons werkpand/atelier op dit terrein. De Gasfabriek ontwikkelt zich tot een campus voor jonge talentvolle studenten en IT-Tech specialisten. Een plek waar op een creatieve en innovatieve manier samenwerkende start-ups tot ontwikkeling komen. De energie en dynamiek die zo’n plek met zich meebrengt spreekt ons zeer aan en daar zouden wij graag -opnieuw- onderdeel van willen zijn.

Als beeldend kunstenaars beoefenen wij een heel andere tak van sport. Maar wij brengen vanuit ons vak ook creativiteit en innovatie mee. En juist deze andere invalshoek is naar ons idee een verrijking; het voorkomt monocultuur zoals die op oude bedrijventerreinen en kantoorparken te vinden is. Daar komt bij dat wij ons in een ander moment van onze beroepscarrière bevinden, wat een aanvullende dynamiek met zich meebrengt. En tot slot, maar zeker niet op de laatste plaats: wij hebben bij de ontwikkeling van het Havenkwartier een belangrijke rol gespeeld, als ‘PlaatsMakers’. Wij zijn ervan overtuigd dat we dit bij de Gasfabriek opnieuw kunnen zijn. ‘PlaatsMakers’ die het gebied een eigen, authentiek, eigenwijs en vernieuwend smoel kunnen geven. Kortom, wij denken dat De Gasfabriek en de SpaceCowboys elkaar over en weer veel te bieden hebben. We komen wat halen, maar brengen zeker ook wat mee.

Wij zijn Albert Dedden en Paul Keizer. Wij werken al zo’n 20 jaar samen als kunstenaarsduo, onder de naam SpaceCowboy’s. Wij zijn beeldhouwers en bedenken en maken monumentale beelden voor de openbare ruimte. Onze beelden staan op verschillende plekken door heel Nederland. Onze beelden doen iets met de openbare ruimte; ze geven richting, zijn focuspunt, verhalen en vertellen over de plek waar ze staan, prikkelen de fantasie, zetten aan tot dromen en verwonderen. In de kern gaat het over de betekenis en identiteit van een plek, maar tegelijk ook over onze eigen identiteit. Want wat wij maken is wie wij zijn. Wat onze beelden betekenen en teweegbrengen in de openbare ruimte, die energie, is precies datgene wat wij meenemen naar De Gasfabriek.

Voor ons is het maakproces van onze beelden minstens zo belangrijk als het eindresultaat. Want in het maken ligt een belangrijk deel van ons handschrift. Een transparante werkplaats maakt wat wij doen en hoe we werken zichtbaar en te volgen voor de buitenwacht. We doen dat nu al, simpelweg door onze werkplaatsdeuren open te hebben, zomer en winter. De aanloop en onverwachte ontmoetingen die dit genereert geven een prettige dynamiek en reuring, die verder reiken dan onze werkplaats. Ook dit is wie wij zijn en hoe wij doen. Een transparante werkplek is dan ook een van de vertrekpunten voor het ontwerp van ons nieuwe werkpand/atelier.

PLAATSMAKERS

Het is niet alleen vanuit onze professie als beeldend kunstenaars dat we ons richten op onze omgeving. Het ligt ook simpelweg in onze aard als makers en bedenkers om in onze directe omgeving een actieve rol te vervullen. En dan het liefst in de stad waar wij wonen en werken. Onze huidige werkplek is in het Havenkwartier, waar we vanaf het eerste moment betrokken waren bij de ontwikkeling van Broedplaats tot het Havenkwartier wat het nu is. We hebben er onze werkplaats verworven (in eigendom) en het pand getransformeerd tot een aansprekend en transparante werkplaats/atelier met een iconische en voor velen herkenbare uitstraling. Ook in het Havenkwartier zelf zijn we actief, al dan niet samen met anderen.

Zo waren wij één van de initiatiefnemers en direct betrokkenen bij het jaarlijkse LOSfestival. En samen met twee andere partners hebben we de coöperatieve vereniging opgericht voor het project ‘Lucy in the Sky’, het ontwerpen en realiseren van drie zelfstandige hotelkamers op opmerkelijke plekken in het Havenkwartier. Met ‘Lucy in The Sky’ waren wij in 2015 genomineerd voor de ‘Gouden Piramide’, de Rijksprijs voor inspirerend opdrachtgeverschap.

In de visuele herkenbaarheid van het Havenkwartier wordt dit project nog steeds veelvuldig aangehaald. Eén van de hotelkamers, ’De Galaxy’, staat op het dak van onze huidige werkplaats. Dit miniverblijf is door onszelf in samenwerking met Studio Groen+Schild ontworpen en gebouwd. Deze goed functionerende hotelkamer is tegenwoordig onderdeel van hotel ‘In het Huis van Deventer’. Door z’n opvallende positie en uiterlijk is De Galaxy een van de focuspunten in het Havenkwartier. Nog steeds actueel is onze betrokkenheid bij hotel ‘In het Huis van Deventer’. Als lid van het creatieve team hebben wij samen met de eigenaren en architect Ellen Schild van Studio Groen+Schild, de voormalige Latijnse School aan het Grote Kerkhof (in Deventer) getransformeerd tot een nieuw en opmerkelijk hotel- en horecaconcept. Naast het mee-creëren, -vormgeven en -bouwen, bepalen een aantal van onze kunstwerken mede de bijzondere uitstraling van dit hotel. Dit vermogen tot ‘plaatsmaken’ nemen wij mee naar De Gasfabriek.

NIEUWE WERKPLAATS, NIEUWE VOORKANT

De ontwikkeling van De Gasfabriek is al aan de gang en is nu op het punt dat er uitgifte van bedrijfspercelen op het terrein plaats vind. Daar hebben wij belangstelling voor, want een perceel op het terrein van De Gasfabriek biedt ons de perfecte kans voor de ontwikkeling van ons bedrijf. Wij beogen een toekomstbestendig bedrijfsgebouw dat ons nu past, maar de SpaceCowboys ook met gemak overleeft. Dat doen we door te kiezen voor een flexibel ontwerp, waardoor ons gebouw multifunctioneel en deelbaar is. Naast een aansprekend gebouw willen we een interessante buitenruimte creëren, die zichtbaar maakt wat wij doen en wie wij zijn en die aansluit bij de openbare ruimte op het Gasfabriekterrein.

Geen harde grenzen, maar vloeiende overgangen die toegankelijk zijn en uitnodigen. Zo verbinden we onszelf en ons bedrijf op een natuurlijke manier met de rest van het terrein en z’n omgeving. De Ontwikkelschets en het Beeldkwaliteitplan bieden hiervoor inspiratie. Daarop inspelend hebben wij voorkeur voor een perceel tegen de dijk, dat aansluit bij de verlaagde parkzone en ligt aan de zichtlijn Zutphenseweg-dijk-uiterwaarden. Wij denken hiermee voor onszelf maar ook voor het terrein als geheel een interessant focus- en verbindingspunt neer te zetten. Daarmee maken we van de ‘achterkant’ een Nieuwe Voorkant.

NIEMAND IS EEN EILAND

Iedereen wordt beïnvloed door zijn omgeving, door wie er om je heen is of door wat er om je heen gebeurd. Op een plek als De Gasfabriek, een campus waar op een creatieve en innovatieve manier samenwerkende start-ups tot ontwikkeling kunnen komen, die plek moet dan ook meer bieden dan alleen een bureau met 2 beeldschermen tussen 4 muren. Een ruimte om te starten, te ontwikkelen en te groeien heeft een venster nodig, een venster dat het blikveld vergroot. Creativiteit gedijt bij diversiteit, inspiratie vind je in ontmoetingen, een ingeving of impuls ligt vaak ‘out of the box’ en verbindingen helpen je verder. Het is daarom in essentie goed dat er op het terrein van De Gasfabriek een breed, uitgebalanceerd en dus ook cultureel aanbod is.

Nu is de wereld van de SpaceCowboy’s echt anders dan de wereld van de IT-TECH, maar op het juiste moment, misschien omdat je in de lunch even een frisse neus haalt, dan kunnen wij in onze werkplaats of daarbuiten, net het venster bieden met het perspectief dat je nodig hebt. Wij willen zelf ook alles behalve een eiland zijn. Wij zijn op een punt in onze carrière aangekomen waarin wij onze ervaring en kennis willen en kunnen delen. Deze nieuwe werkplek geeft ons de mogelijkheid om op het gebied van educatie een aanvullend aanbod in onze bedrijfsvoering te ontwikkelen. Concreet doen we dat door onze werkplek voor een deel in te richten als academieruimte met een practicumgedeelte. Daarmee maken we van onze werkplaats ook deels een publieke ruimte.

ONTWERP STUDIO GROEN+SCHILD

Voor het realiseren van onze ambitie voor een nieuw werkpand/atelier bij De Gasfabriek is een goed ontwerp en ontwerpproces evident. Gezien de eerdere succesvolle samenwerking met Studio Groen+Schild is het voor ons logisch om die ontwerpopdracht bij hen neer te leggen. Wij nemen een geheel eigen sfeer, uitstraling en energie mee naar De Gasfabriek en willen dat ook in het ontwerp van ons pand en de inrichting van ons terrein tot uitdrukking laten komen.

Wij willen een vrijstaand bedrijfspand met voldoende vrije buitenruimte, goed ingepast, met een autonome en iconische uitstraling. Het geheel is open, toegankelijk en uitnodigend. Een positie aan de zichtlijn Zutphenseweg-dijkuiterwaarden is voor ons belangrijk. Wij willen van de achterkant van het terrein een tweede voorkant maken. Ons streven is dan ook een focuspunt te creëren op die zichtlijn. Wij willen eenvoudig bouwen, simpel en efficiënt, functioneel in gebruik en in vorm. Het is tenslotte een werkplaats. De ervaringen met onze huidige werkplaats en de ontwikkeling en behoeften die ons werk en werkwijze vragen, vertalen we in het ontwerp. Voor de manier van bouwen zoeken we een relatief gemakkelijke, meer industriële bouwwijze. Voor de ‘huid’ van het gebouw denken we aan natuurlijke materialen. In de uitstraling van ons pand willen we een crossover maken tussen stedelijk/industrieel en landschappelijk/tactiel.

Het werk en de beelden die wij maken hebben een heel eigen identiteit en een herkenbaar handschrift. Daarin zoeken wij telkens het avontuur en zien wij onszelf graag als pioniers die een nieuwe horizon ontdekken. Die beeldvorming zit natuurlijk ook in onze naam ‘SpaceCowboy’s’. En als wij zoeken naar inspiratie of een referentie voor onze nieuwe werkplek, dan Is het vanzelfsprekend dat er iconische beelden van een ‘American Barn‘ bij ons naar boven komen. Wij willen een link leggen tussen de hoofdvorm van dit type gebouw en de bestaande, industriële, gebouwen op het Gasfabriek terrein. De doorsnede komt voort uit de functionaliteit. Wij zien een mooie symbiose voor ons; een nieuw gebouw met de doorsnede van aan Amerikaanse schuur én de doorsnede van de historische gebouwen van De Gasfabriek. Het ontwerp laat niet alleen zien wie wij zijn, maar geeft vooral ook letterlijk zicht op wat we doen en wat we maken. Daarom willen we voldoende openheid creëren.

Ons eigen terrein, de buitenruimte, is daarin net zo goed een werkruimte. De overgang van binnen naar buiten oogt daarom vloeibaar en uitwisselbaar. Die buitenruimte is vooral niet aangeharkt, maar sluit wel aan op het terrein van De Gasfabriek. We streven een natuurlijke uitstraling na, prikkelend en uitnodigend, met een zekere natuurwaarde. Zo maken we de verbinding met de andere kant van de dijk, met de uiterwaarden en de IJssel. In dat kader lijkt het ons interessant om te onderzoeken of hier verbindingen gelegd kunnen worden met bijvoorbeeld het Twentol-terrein, S-Parc of zelfs iets verder weg, de binnenstad van Deventer.

  • Project

    2023 Spacecowboys Studio

  • Opdrachtgever

    Spacecowboys

  • Afmetingen / materialisering

    afmetingen Hoogte x breedte x lengte 14m x 10m x 20m

  • Posts