2012 Un Jour Fabuleux / Naar bed, naar bed…

2012 Un Jour Fabuleux / Naar bed, naar bed……

Dit is ons ontwerpvoorstel voor de kunstopdracht voor de nieuwe woonwijk het Onderdijks in Kampen. Voor deze kunstopdracht is een uitgebreid kader geschetst in de opdrachtformulering met een aantal richtlijnen. Daarnaast is ook het beeldambitieplan voor de buurten De Hoogte en De Bongerd in deze wijk een leidraad voor deze opdracht. Het voert te ver om hier nu aan te geven in hoeverre wij met ons voorstel aan dit “ programma van eisen” denken te voldoen. Het is ons streven is om met dit voorstel op een bijzonder manier bij te dragen aan de kwaliteit van wonen en de uitstraling daarvan in de openbare ruimte.

De locatie voor de kunsttoepassing is de grote ovalen infrastructurele vorm die door de gehele wijk loopt. Deze structuur is een verbindend en overzichtelijk element in deze wijk. In ons voorstel plaatsen wij drie monumentale beelden op beeldbepalende posities in deze ovaal. Het zijn drie zelfstandige beelden met ieder een kenmerkende eigenheid, maar er is ook een sterk verband tussen de beelden, zowel visueel als inhoudelijk.

Un Jour Fabuleux

In ons voorstel plaatsen we de drie beelden op posities die belangrijk en opmerkelijk zijn in de routing in de wijk. Het eerste beeld is centraal gesitueerd in De Hoogte, op een kruising van groenstructuren.  De andere beelden staan dan bij elk van de twee bruggen in De Bongerd. Dit zijn plekken in de stedenbouwkundige opzet die in de dagelijkse routine veel gebruikt worden. Het zijn plekken waar tussen mensen gemakkelijk ontmoetingen plaats kunnen vinden, hier kruisen zich de paden. Het is jammer als in zo’n dagelijkse routine die momenten zo maar gedachteloos of onbewust voorbij gaan. Wij willen dan ook het passeren van deze plekken tot een bijzonder moment verheffen. Deze plekken worden bijzondere momenten in de dag, met een bijzondere ontmoeting; Un Jour Fabuleux.  Een fabelachtige dag, een dag met fabels. Dat is wat onze  beelden op deze plek vertellen. Kleine bijzondere fabels, monumentaal gebracht. Een kleine vertelling die misschien een ander licht laten schijnen op de dagelijkse beslommeringen. Want een dier in een fabel werkt altijd relativerend. Wij streven naar beelden die aanraakbaar en benaderbaar zijn en die op de locatie op hun eigen manier fungeren als ankerpunten in tijd en ruimte.

Naar bed naar bed zei duimelot

Naast de eerste brug, vanuit De Hoogte bezien, staat in De Bongerd ons 3e beeld. In het verlengde van de daar aanwezige hof, met zicht op het water. Daar ligt, als in een modern stilleven met vis, op een bed van witte bollen verstild een grote bronzen karper. Het is een karper met een blozend gezonde uitstraling. Goed geproportioneerd en met kenmerkende details gemodelleerd. Het brons is glanzend gepoetst en toont vol trots zijn eigen gouden gloed. Het bed is van aluminium, voorzien van een glanzend roomwitte coating. Het klassiek glanzende brons maakt van het bollenbed bijna porselein. Het bed lijkt voor de karper op maat gemaakt. De bollen reiken tot net onder de knie, zijn strak in het patroon gerangschikt en in de ruimte tussen de bollen vloeien ze aaneen.

Elke stad heeft eigen verhalen. Kampen heeft zo al zijn eigen ‘ kamper steur ‘, maar in deze kleine fabel speelt de karper een hoofdrol. Een karper die de stilte van de onderwaterwereld verruild heeft voor het vrolijke rumoer van spelende kinderen in de buurt. Alsof hij ook wel eens wil voelen hoe het is om op een luchtmatras een keer boven het water te zijn. Of is het gewoon een treetje eieren waarop hij lijkt te broeden. Hoe dan ook, met zijn gouden gloed ligt hij hier in stilte te mijmeren. Pronkend op zijn bed, zijn eigen gecapitonneerde divan, als een prijsvis op een kussen. Deze karper, de burgemeester van de kreek, een beetje dikkig kunnen ze zijn, maar steeds statig en majestueus. Niet voor niets geliefd bij menig sportvisser. Die altijd hun vangst liefkozend in de armen nemen, op de foto zetten en dan voorzichtig als een pasgeboren baby weer in het water laten glijden, daar waar hij hoort. En al ligt deze vis op het droge, dit beeld ademt van rust en eigenheid. Dit is een vis die ten alle tijden zichzelf blijft.

  • Project

    2012 Un Jour Fabuleux / Naar bed, naar bed....

  • Afmetingen / materialisering

    Hoogte 2.00m x breedte 3.50m

  • Opdrachtgever

    Gemeente Kampen