2012 Dagelijks Brood….

2012 Un Jour Fabuleux / Dagelijks Brood….

Naast de tweede brug in De Bongerd staat ons derde beeld. Hier is de bestrating verruimd en is er een terrasvormige kade aangelegd. Op het bovenste deel van deze kade, op straatniveau, staat boven op een gestileerd halfje brood een meer dan levensgrote eend. De vorm van het brood is helemaal opgebouwd uit een overdaad van kleine bollen van verschillende grote. De hele vorm is gemaakt van levendig groen gepatineerd brons. De bolletjes verhullen de vorm enigszins, maar het brood is wel degelijk herkenbaar als een oer- Hollands halfje tarweknip. Het archetype van een huiselijk brood.
De eend is uitgevoerd aluminium en heeft ook die zilverachtige uitstraling. Deze eend is goed doorvoedt en kijkt uitdagend en fier naar elke bezoeker. Niet voor niets, want dit is zijn schat, zijn rijkdom.
Eend en brood. Het staat er hier niet zomaar, want deze plek lijkt gemaakt om de eenden te voeren. De eendjes voeren, we kennen het allemaal, we worden er mee opgevoed. Deze terrasvormige kade structureert het contact met het water en maakt het veilig benaderbaar en dichtbij. Op de strakke bestrating toont dit beeld zich met een weelderige overdaad. Een rijkdom aan parels lijkt het wel, deze kruimels voor de eenden. Hoe rijk is ons leven en hoe weldadig deze wijk. Zo is het statig wonen in een bongerd, het leven is er goed en er is genoeg voor iedereen.
In alle fabels zit een moraal verborgen. En hoewel dit in ons voorstel niet op de voorgrond treed, zou je ook dat in onze beelden kunnen lezen. Dan verhaalt ‘Oh Deer’ over het
nastreven van hoge idealen, het verlangen naar vrijheid en het voeden van dromen. Is de boodschap van ‘ Naar bed Naar bed zei Duimelot’ om in elke vreemde omgeving trots te zijn op je achtergrond en trouw te blijven aan jezelf. En is er in ‘Dagelijks brood’ een les over assertiviteit en het koesteren van datgene wat wij al bereikt hebben.

  • Project

    2012 Dagelijks Brood, het Onderdijks Kampen

  • Opdrachtgever

    Gemeente Kampen

  • Afmetingen / materialisering

    Afmetingen 3.75m x 4.00m Aluminium, brons