2011 Oooh Deer….

Oh Deer….
In ons voorstel heeft het eerste beeld een vrijwel centrale positie in De Hoogte. Daar waar de ovaalstructuur doorkruist wordt door een andere groenstrook. Op dit kruispunt van zichtlijnen staat een beeld dat in vergelijking met de andere beelden, het meest een verticaal accent heeft. Het refereert hiermee aan de bouwstijl van De Hoogte, maar het heeft vooral te maken met de ruimte en het perspectief dat er in het geheel van de beide groenstructuren op dit punt is. Wij creëren een centrum in het hart van dit kruis, een zichtbaar focuspunt; een aandachtspunt dat de blik stuurt en de dimensies van de ruimte aangeeft.
Op een zuil van bollen, smal aan de basis en langzaam naar boven toe wat uitlopend, staat op de enigszins afgeplatte bovenkant een hert. Met de voorpoten op de knieën kijkt het een beetje bedremmeld naar beneden. De toortsvormige zuil is voor het grootste deel uit bolletjes van verschillende grootte opgebouwd. Onderaan, het begin van de zuil, zijn de bollen zorgvuldig gerangschikt. Bijna als een decoratief vaasje. Naar boven toe, verspreidt over de toorts, volgen de bollen een veel wilder, groeiachtig, patroon. Een vaasje met een sterk gestileerd bosje bloemen. Als het niet zo groot was zou je het bijna op een vensterbank verwachten. De zuil is van aluminium gemaakt en heeft ook de kleur van dit materiaal. Licht opstijgend naar de lucht.
Boven op staat het hert, als het ornament op een bokaal. Bij een hert is er altijd sprake van een edele uitstraling. Die status heeft het hert en een ontmoeting met een hert in het veld of in het bos is altijd bijzonder. Dat het ook echt een ontmoeting is, is voor iedereen duidelijk die aan de voet van de zuil staat. Er is een natuurlijke neiging om naar boven te kijken. Doordat het hert op de knieën ligt en naar beneden kijkt, is er werkelijk sprake van contact. Het hert is dan wel op hoogte, buiten bereik , maar toch ook zo dichtbij dat er oogcontact is. In de beleving zal het daarbij niet helemaal duidelijk zijn bij wie dit initiatief vandaan komt. Een
ontmoeting met een hert blijft hoe dan ook iets magisch houden en dat kan een dag maken tot ‘ un jour fabuleuse ‘.

Dedden & Keizer from René Eijsink on Vimeo.

  • Project

    2012 Dagelijks Brood, het Onderdijks Kampen

  • Opdrachtgever

    Gemeente Kampen

  • Afmetingen / materialisering

    Afmetingen 3.75m x 4.00m Aluminium, brons